Βιογραφικό


Βιογραφικό

Ο Ιωάννης Πανουτσόπουλος γεννήθηκε στην πόλη που υπερασπίστηκε ο Αισχύλος και έκανε τα πρώτα του βήματα στην οδό Ισμήνης, πλησίον της οδού Αντιγόνης και πάντα επί Κολωνώ.

Εργάζεται από τότε που θυμάται τον εαυτό του εμπεδώνοντας τους κανόνες της κοινωνικής εξέλιξης και τους νόμους της κοινωνικής επιβολής, Περπάτησε σε χωματόδρομους και διαδήλωσε στην ολισθηρή άσφαλτο της μεταπολίτευσης.

Ξεκίνησε να γράφει αρκετά νωρίς γιατί δεν γινόταν αλλιώς και άρχισε να δημοσιεύει από το 2010 γιατί δεν μπορούσε να το καθυστερήσει άλλο.

Το 2010 κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο με τίτλο «Τη νύχτα που ξυπνούσε η Αγνωστούπολη» από τις εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ με εικονογράφηση της Μαρίας Ρήγα Πανουτσοπούλου.. 

Tο 2012  την ποιητική συλλογή  «Η Ωραία Κοιμωμένη / δύο μονόλογοι σε ένα όνειρο» από τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ Εξαντλημένο από το 2015. 

Το 2015 το δοκίμιο  «Γιώργος Μαρκόπουλος, ο σκοτεινός Αλφειός της ελληνικής ποίησης» από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ.. 

Το 2017 το βιβλίο «Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε / ποιητική αντιστοίχιση των Χαιρετισμών στη νεοελληνική γλώσσα» από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ με τις οποίες έκτοτε συνεργάζεται ανελλιπώς. 

Το 2018 την  ποιητική συλλογή με τίτλο «Επαγγελματικός Προσανατολισμός» 

Το 2020 την ποιητική συλλογή «Οικογενειακά ή πολυπρισματικός κόσμος»

Το 2022 την ποιητική συλλογή «Πράξεις των αποστόλων».

Στίχους του έχουν μελοποιήσει και ερμηνεύσει ο Γιώργος Αρσενίδης, ο Κώστας Βασιλιάγκος,  η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Μαίρη Έσπερ, η Καλιόπη Βέττα, ο Τάσος Γκρους, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος, ο Νότης Μαυρουδής,  ο  Παναγιώτης Μάργαρης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Αντώνης  Μιτζέλος, ο Τάκης Μπίνης,  ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Ορφέας Περίδης, ο Γιάννης Σμοϊλης, η Παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου,  κ.ά.

Το 1993 βραβεύτηκε από την ΑΕΠΙ και το 2012 από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση για τους στίχους των τραγουδιών του.

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. 

Από το 1996 διατηρεί επί της οδού Ιπποκράτους το παλαιοβιβλιοπωλείο Ίστωρ και  παιδιόθεν την έγνοια και το πάθος για όσα αναιρεί ο χρόνος και όσα ανασταίνει η αγάπη μας. 

ΒιογραφικόΒιογραφικόΒιογραφικό