Δοκίμια


ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΚΑΝΕΡΑ –  ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΚΑΝΕΡΑ – ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Ο Χόρχε Μποκανέρα διασώζει την ποιητική μνήμη ενώ η ζωή και η γραφή του παραμένουν σημαδεμένες από το τράνζιτο. Ο ίδιος άλλωστε συνηθίζει να γράφει ότι «όποιος γεννιέται σε λιμάνι κουβαλάει για πάντα το ταξίδι». Τα λιμάνια που δεν έχει γνωρίσει είναι οι λέξεις που του λείπουν. Γιατί η γλώσσα είναι πάντα ημιτελής. Κάθε απόπειρα ποιητικής έκφρασης είναι ακρωτηριασμός.  Το  ποίημα που μόλις έχει ολοκληρώσει  θα προσπαθεί να μην χρεωθεί την υποψία της ήττας. Γιατί η ποίηση είναι κάτι από  αυτό που αποκαλύψαμε και κάτι από το μυστήριο που δεν θέλαμε ή δεν καταφέραμε να διασώσουμε. 

Δείτε περισσότερα...
Νίκος Καζαντζάκης και Κώστας Μουρσελάς - Το σπήλαιο της έμπνευσης και οι σταλακτίτες της γραφής

Νίκος Καζαντζάκης και Κώστας Μουρσελάς - Το σπήλαιο της έμπνευσης και οι σταλακτίτες της γραφής

Aναρτήθηκε  στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΧΑΡΤΗΣ η συγκριτική μελέτη μου για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και του Κώστα Μουρσελά. Η σύγκριση αφορά τον Βίο και την πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και τα Βαμμένα Κόκκινά μαλλιά. Αποσπάσματα από αυτή τη μελέτη είχα διαβάσει το καλοκαίρι του 2023 στο συνέδριο που έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο αφιερωμένο στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και στις επιδράσεις του. 
Όπως ο Καζαντζάκης τα βάζει με τον Καζαντζάκη, έτσι και ο Μουρσελάς τα βάζει με τον Μουρσελά. Η τρέλα τα βάζει με τη λογική και η φρονιμάδα με την απερισκεψία. Μόνο η λογοτεχνία προσπαθεί να μην τα βάζει με τη λογοτεχνία και αυτή είναι η μεγάλη κατάφαση σε ένα κόσμο που η άρνηση θριαμβεύει. «Κάθε πράγμα είναι βλέμμα» έχει γράψει ο ποιητής Γιώργος Βέης και νομίζω πως και η κάθε κριτική αυτό μας βεβαιώνει.

 

Δείτε περισσότερα...